Negyvenen túl

A bűvös 40.
Negyedik X.
Középkor.
Riasztó, félelmetes, mert már nem harmincegynéhány éves vagy, hanem NEGYVEN! Emlékszel, húszévesen még csókolommal köszöntél a negyveneseknek.
Ma kikéred magadnak, ha magáznak, vagy csókolomoznak.
Tegezz!
Hiszen akkor abban hitben ringathatom magam, hogy én is olyan fiatal vagyok mint te, ugyanmár, nem vagyok még olyan öreg, hogy csókolomozz! Ez persze csak az egód játszmája, az elméd próbálja elhitetni veled, hogy az idő feletted nem száll el, csak mások felett.

Ha azt mondom, az emberi lét 120 évre van kallibrálva, nem hiszed el ugye? Pedig de! Ehhez képest mi a 40? Az első harmada az életednek! Nem a fele, vagy a kétharmada. Persze tudom én, hogy a mai világban miről is beszélek, 120 év?!
Én mégis azt mondom ne sóvárogj a fiatalság után.
Köszöntsd magad, légy büszke, ha elérted a negyvenet.
Innentől, ha odafigyelsz, kinyílik a világ.
Érzed te ezt, mert érzed a zizegést, hogy nem jó az úgy, ahogy eddig volt, van, más kéne, változtatni kéne, mást csinálni, máshol élni, mással élni... (de könyörgöm, ha eddig nem tetted, ezután se festesd a hajad vörösre!)
Tudd meg, hogy nem történhet már veled semmi, de semmi olyasmi, amit eddig még nem éltél meg. Túl vagy már az ember érzelmi skála minden fokán, jártál lenn és jártál fenn. Láttál születést, és láttál halált. Ami a kettő között van, mind megélted már, ami rosszat teremtettél félelemmel,fájdalommal, kétségbeeséssel, szomorúsággal, keserűséggel. De teremtettél magadnak jót is: szerelmet, szeretetet, örömöket, testi, lelki, érzelmi szinten. Vágyakoztál, szerelmeskedtél, hittél, és reméltél, voltál magasságokban és mélységekben. Egyszóval tapasztaltál. Ezáltal bölcsültél. Innentől csak kamatoztatni kell a tudásodat, élesíteni a látásodat, fejleszteni érzékeidet, bevonva a jó tapasztalatokat, és a rosszat is. Ez persze nem azt jelenti, hogy a múltból táplálkozz, és sztereotípiákat gyárts, mondván, ha egyszer-kétszer már átéltél hasonló történést, az tuti, hogy most is így lesz majd. Nem! Éppen az a lényeg, hogy figyeld meg önmagad tapasztalatait, mit tettél azért, hogy a dolgokat úgy tapasztald meg ahogy, és hogyan változtass a hozzáállásodon, hogy hasonló szituációban másként reagálj, ha szükséges. Ha valami nem volt jó az eddigi életedben, az többnyire annak köszönhető, hogy a macis sablonba öntögetett viaszodból mindig azt várod, angyalka legyen. Pedig csak akkor lesz angyalkád, ha kicseréled a sablonodat.
Az egészséged kissé megroggyant? Kapsz egy utolsó esélyt, hogy helyrehozd. Itt az ideje, hogy vitaminokkal, rengeteg zöldséggel, gyümölccsel, élő táplálékkal jutalmazd cigivel, alkohollal, pocsék, élettelen kajákkal lezsarolt szervezetedet.
Itt az ideje, hogy többet menj a levegőre, mert tuti, hogy masszívan oxigénhiányos vagy.
Talán egy szobabicikli sem árt, legalább heti 2-3 alkalommal pattanj rá, izzadásig. Ez hamar bekövetkezik, lévén, hogy mozgással vegzált tested azonnali izzadással, szívdobogásal reagál.
De tudod mi a legfontosabb?
Állj meg a tükör előtt, meztelenül.
Húzd ki magad.
Emeld fel a fejed.
Simítsd végig a tested.
Ott is, ahol nem szereted.
Nevess magadra a tükörben.
Nézd meg, milyen szép vagy így.
Ne utáld pocakodat, fenekedet, combodat: te tetted ilyenné.
Ha nevetsz, a szemed mellett sugárként futnak a ráncaid.
A szád mellett két félhold.
Fogaid még a helyükön, ha vigyáztál rájuk, szépen csillognak, ha nevetsz.
Vesd hátra a fejed, és kacagj!
Most légy komoly.
A szád vékony, penge, és lefelé görbül.
Szemeid között, az orrnyerged felett hosszanti ránc.
Szemhéjad enyhén rálóg a szemedre.
Arcod kontúrja meglazult, kissé lóg.

Melyik tetszik? Az első, vagy ez utóbbi variáció? Ha az első, maradj úgy! Te milyen emberek társaságában szeretsz lenni? Aki az első, vagy aki a második variációs külsővel rendelkezik? Légy akkor olyan, aki mellett jó lenni. Nevess, mert ha keserű az arcod, azt vonzod, amitől a legjobban rettegsz: a kitaszítottságot. Aki nem élvezi az életet, maga is élvezhetetlenné válik. Ne akkor nevess, ha van min nevetned.
Mosolyogj, csak úgy.
Eleinte izomlázad lesz az arcodban, aztán egyszercsak úgymaradsz.
És valamiért elkezdenek vonzódni hozzád a fiatalok. Akiknek már húszévesen penge a szájuk, és körbelengi őket valami byroni spleen... mert ez most olyan divatos.
Mutasd meg nekik, irigykedjenek rád ők, és ne te rájuk.
Nincs miért.
Még előttük van, amin te már túl vagy, szegénykék...

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Karma

Sötétség, Sátán, Lucifer, Ördög

A segítőnek ki segít?